Företagsformer - för- och nackdelar

När man startar ett företag måste man välja en företagsform. Detta är ett viktigt val då det påverkar många aspekter av ens företagande. Här tar vi en titt på de två vanligaste företagsformerna och vilka för- och nackdelar de har.

Enskild näringsidkare

Startar man och planerar att driva ett företag själv är detta den självklara företagsformen. Den kallas även för enskild firma. De två stora fördelarna med att bli enskild näringsidkare är att det kräver inget startkapital och är det enklaste sättet att starta ett företag. Allt man egentligen behöver göra är att anmäla företaget via Verksamt.se.

Vidare kan man om man vill även registrera sitt företag hos Bolagsverket. Det är inget krav, men man får då sitt företagsnamn skyddat i det län man registrerat sig. Annars har man endast namnskydd för sin för- och efternamn.

Den stora nackdelen med att vara enskild näringsidkare är att det kan vara problematiskt att separera sin egen ekonomi från företagets då man är personligt ansvarig för alla avtal och skulder.

Aktiebolag

Aktiebolag är inte lika enkelt att starta som en enskild firma, men denna företagsform har några tydliga fördelar. Till att börja med är inte delägarna av ett aktiebolag personlingen skyldiga att betala företagets skulder. Ett aktiebolag räknas som en juridisk person och det är denne som har ansvaret för företagets skulder. 

En av de största nackdelarna med aktiebolag är att man behöver en kapitalinsats på 50 000 kronor för att kunna starta. Detta måste sättas in i ett speciellt bankkonto och går man någonsin under hälften av detta riskerar man att gå i konkurs. Även när man frivilligt avslutar sin verksamhet är processen betydligt med komplicerad, men med hjälp av företag som Citadellet Likvidationer AB kan denna process förenklas avsevärd. 

Har man startat ett aktiebolag är företagsnamnet automatiskt skyddat i hela Sverige. Det finns också en tydligt gräns mellan företagets ekonomi och ens personliga.