Bygga en besöksvänlig sajt

De allra flesta företagen idag har en sajt, som kunderna kan besöka. En enkel och attraktiv hemsida, lockar potentiella kunder att utforska sajten mera och kan slutligen leda till affärer. Man kan likna hemsidan med en banderoll som hänger och ska locka kunder att vilja komma in och kika lite närmare på utbudet.

Sajtens uppbyggnad består oftast utav kontakt och besöksinformation, företagets policy och möjligen historia, kort berättelse om de som jobbar i företaget, bilder som visar eller på annat sätt beskriver verksamheten och eventuellt varor som sälj med eller utan pris, beroende på vad du säljer.

För det första kan det vara bra att besöka lite olika sajter som säljer liknande produkter som du själv och låna delar av upplägget för att optimera din egna sajt. Tänker du bygga upp den själv eller anlita någon som kan göra jobbet åt dig? Är du inte kunnig och har tiden att lägga på att lära dig hur du bygger en hemsida, då rekomenderas att ta hjälp av de som är professionella hemsidebyggare. Tänker du bygga en webbshop är det dessutom viktigt att hela sajten blir riktigt bra, för att kunna locka till dig kunderna.

De färger du väljer på hela sajten bör som tummregel, vara en behaglig färg att se på under långa stunder. De typsnitt du använder dig utav, ska vara lättlästa, inte bara för dig. Testa din sajt på dina vänner och anhöriga, för att få feedback och kunna korrigera innan du publicerar och vill dra kunder till sajten. En hemsida med dåligt upplägg och ful grafik, avskräker ofta hellre än att locka.

Snygga bilder på din hemsida är en detalj som lockar till besök. Här är det bra att veta vad som gäller för att publicera bilder på nätet. Som exempel har du inte rätt att ta någon annans bild och använda den på din sida, utan upphovsmannens tillåtelse. För den som säljer varor, är det extra viktigt att lägga upp bilder som gör det enkelt för kunden att se vad den köper, samtidigt som bilderna som används, inte gå emot upphovsrätten och ger dig som företagare ett dåligt rykte. Här kan man välja att ta bilderna själv eller att anlita en fotograf som gör det åt dig. I det sista fallet är det faktiskt fotografen som äger rätten till dina bilder, så tänk på att skriva ett kontrakt som är tydligt för hur du har rätt att nyttja bilderna.