Vad du behöver i butiken

Har du planer på att öppna din första butik, är det dags att sätta igång och göra en inköpslista. En butik är inte färdig förrän inredning är på plats och den röda banden har klippts. 

Hyllor och bord

En av de viktigaste sakerna i butiken, förutom varorna, är hur varorna lagras. Hyllorna och borden där du lägger fram varorna ska gärna hålla samma still som det du säljer. Om du säljer miljövänliga kläder kan hyllor och bord vara i återbrukat virke, planerar du på att sälja telefoner och surfplattor ska det vara en mer högklassig och kanske minimalistik stil. 

Planera placering

Men det handlar inte bara om att visa upp sina varor på snygga möbler. Butiken ska även möbleras och inredas på rätt sätt. Tänk på att en butik inte är som ett hem. Det ska finnas tydliga gångar i butiken för att vägleda kunderna genom alla hylllor och bord. Det finns flera olika sätt att göra det på. Man kan ha en rak och fin gång såsom i livsmedelbutiker, en labryint som tar en överallt på överraskande sätt men som är kontrollerad, eller så kan man ha det fria flödet där man skapar en luftigt möblerad lokal där kunderna kan gå som de vill och bestämma själv vilka delar av butiken som de vill gå till och inte. 

Bakom disken

En annan viktig sak är hur det är bakom disken, där du står och tar betalt. I ett samhälle som är på väg att bli kontantlöst, måste man kunna erbjuda kortbetalning redan från dag ett. Köp gärna hela ditt system på samma ställe så är det lättare att veta att allting är kompatibelt och lättare att få hjälp om en del av kassasystemet börjar strula. 

Se till att du kan skydda dina tillgånger: brandsäkra kassaskåp och låsbara lådor rekommenderas. I dem kan du förvara fakturor, företagsredovisningar och dagskassan.