Time management

I världen av företagande är konceptet "time management" väl känt och många har sina egna sätt att försöka effektivisera sin tid på arbetet. Det finns dock alltid personer som finner det svårt att strukturera sin tid på ett bra sätt. Av denna anledning tänkte vi tipsa om några saker man kan göra för att få bättre time management.

  1. Bär alltid med dig något där du har ditt schema och där du kan föra anteckningar. Medan mobilen har en hel del smarta verktyg för detta är det fortfarande många som föredrar papper och penna. Saknar du en sådan är det då dags att skaffa en kalender för 2017. Genom gediget användande av denna kommer du kunna se hur mycket du kan få gjort på en dag.
  2. En aktivitet som är viktig för företaget ska alltid ha en tid designerat till den. Schema lägg därför när dessa bör börja och avslutas och se till att ha disciplinen att hålla dessa tider. Var dock inte så oflexiblel att du håller dessa tider även när det inte är rimligt.
  3. Se till ha ta med avbrott i schemat. Vi vet alla att vi kan få brådskande ärenden som dyker upp och måste tas om hand om omgående. Om ditt schema är fullspäckat utan att ha med något avbrott kommer du mest troligt inte kunna hålla det utan övertid.
  4. Använd dagens första halvtimme med att planera resten av dagen och börja inte dagen förrän planeringen är färdig.
  5. Lär dig att telefonen och mail behöver inte alltid svaras på en gång, så länge det inte är absolut viktigt att det görs på en gång. Schemalägg istället tid för att ringa upp och svara på mail.
  6. Kom ihåg att det är omöjligt att få absolut alltid gjort och se till att ha backup-planer för saker som inte blir av. Detta kommer också att testa dina förmågor att prioritera rätt saker och veta vilka som kan skjutas upp.

 

Det här är något alla mår bra av att lära sig att utöva även på fritiden. Genom att ha ett strukturerat privatliv så fungerar man även bättre i arbetslivet. Det gäller att hitta tid att varva ner och inte ta med sig jobbstressen hem eller vice versa. Genom att ha en familjekalender där alla kan skriva upp sina sktiviteter, tandläkarbesök och kalas eller festligheter så får man en bättre överblick och kan boka in gemensam tid och gemensamma aktiviteter. Skriv även in ledig tid och schemalägg det så att alla vet att här gör vi något gemensamt. 

Att strukturera sin tid är viktigt, man får faktiskt mer gjort på mindre tid genom att ha koll och kunna planera sina dagar och kvällar effektivt men se till att det även blir avstressande. Har du för mycket i kalendern kanske du måste börja dra ner.