Ta företaget till mässa

Att ställa ut på en mässa kan vara mycket jobb, men det kan också öppna upp nya och lukrativa möjligheter. Här följer några användbara tips för hur man förbereder sig och vad man gör när man är där.

Första tipset alla bör följa är att inte ställa ut på en mässa man inte personligen har besökt. Att vara där och prata med andra som närvarat flera gånger kan vara väldigt värdefullt när det blir ens egen tur. Titta sedan på skissen av mässan och försöka vara ute i god tid och boka en bra plats till nästa tillfälle.

Lägg ned tid och energi på att designa montern. En av de aspekterna somliga glömmer är att ha sitt företags namn stort och tydligt så det är lätt att se även på håll. Detta är något man till exempel kan fixa genom att skaffa några banderoller med företagets namn och logo på och sedan sätta upp dessa strategiskt.

Det är oftast en hög ruljans på besökare på mässor och ett bra ståbord gör det enkelt att visa upp både det ena och det andra utan krav på att besökare måste sätta sig ned. Man gör även en bättre intryck och ser mer tillgänglig ut om man själv arbetar vid ett ståbord än då man sitter ned.

Man kommer också vilja ha något att bjuda på vid montern. Lite godis är en klassiker men det är värt att tänka på vad man bjuder på. Till att börja med kan det vara smart att ha något som är inslaget i papper eller plast när så många händer kommer vara i skålen. Att bjuda på något som är snabbt och enkelt att äta kommer dessutom inte hindra besökare från att ta en bit och ändå prata med en.

Det är också bra att vara minst tre eller fler på mässan. Detta betyder att någon kan ta paus för att gå på toaletten, gå ut och ta en rök eller bara vandra runt och prata med andra som ställer ut på mässan.

Se till att personer som har lite bråttom har möjligheten att lämna ett visitkort om de vill bli kontaktade i efterhand. Och var noga med att följa upp efter mässan med alla som visade intresse.