Första stegen till eget företag

Om du har funderat på att starta eget har du säkert många frågor om hur det går till. Det bästa är så klart att prata med någon som redan har gjort det, men vi tänkte ge några generella tips som kanske kan hjälpa dig på vägen. 

Du kan börja med att prata med Arbetsförmedlingen. De brukar hålla kurser och föreläsningar om hur du kan starta en egen firma. De kan också vara ett stöd på resan samt komma med råd angående din affärsidé. 

Försök att förutse hur det skulle vara att ha en egen firma. Tänk igenom beslutet noggrannt. Det kräver mycket tid och vilja för att få ett företag att gå runt. Du löper också risken för mindre semester och sämre pension eftersom du måste ta alla dessa pengar ur egen ficka istället för att ha en arbetsgivare som sköter det åt dig. Du måste vara motiverad av mer än pengar för att lyckas, du ska tro på din egen idé eller produkt. 

Ägna även en tanke åt din egen marknadsföring. Som nybörjare har du inte en stor budget men behöver ändå synas mer än någonsin. Det kräver kreativa lösningar och hjälp av utomstående för att sprida ryktet om din firma. Profilprodukter som du kan ge bort till blivande leverantörer och kunder är ett billigt sätt. Marknadsföring på sociala medier kan också vara effektivt.