Din första butik - tips

Om du funderar på att att starta en egen butik, är det lätt att romantisera hur det hela kommer att gå till. Vi tänker ta ned dig på jorden och förklara några saker man allting ska tänka på. 

Allting runt butiken

Det är inte bara varorna som ska betalas för. Du behöver också en bra lokal. Det duger inte att bara ta det som är ledigt eller billigt. Lokalen måste vara på rätt ställe också. Beroende på vad du säljer, måste du hitta en lokal som ligger i rätt område. Klädbutiker ska ligga centralt och nära sina konkurrenter för att dra in mer kunder. En ostbutik kanske kan ligga på en bakgata istället, borta från de stora folkmassorna för att locka till att sitta i lugn och ro med ett glas vin och en ostbricka. 

Därefter behöver butiken också ett sätt att ta betalt för varorna. Du behöver ha ett kassasystem som kan ta betalt både kontakt och med kort. Få personer gå omkring med kontanter nuförtiden, men möjligheten ska alltid finnas för kontantbetalning. Det finns billligare varianter för just småföretagare som heter iZettle, där du kan använda telefonen för att ta emot betalningar. Det är bra för dig som ska öppna din första butik. 

Varorna

Man kan tyvärr inte bara gå efter vad man själv vill sälja. Man måste göra någon slags undersökning som visar på om folk skulle vara intresserade av produkterna du erbjuder. Om det är någonting helt nytt, kommer din satsning alltid vara en chansning. 

När du köper in ditt lager ska du se till att inte köpa för mycket. Ett lager som inte säljs står bara och kostar dig pengar. Det tar också mycket plats för nyheter och gör det svårt att förändra i lagret. Börja med ett mindre lager för att få bättre översikt: du kan lista ut vad folk gillar och inte och anpassa nästa lagerinköp efter kunderna.