Att tänka på innan man startar eget

Att starta eget börjar med en bra idé, men det är många steg kvar innan man har en fungerande verksamhet. Här kommer några snabba punkter man bör ha koll på innan man registrerar sig hos Bolagsverket.

Skriv en detaljerad affärsplan

En affärsplan beskriver mer eller mindre vilket sorts företag man planerar starta och varför det är en bra idé. Det bör dock även innehålla en resultat- och likviditetsbudget som detaljerar förväntade intäkter och utgifter. Planerar man att söka lån hos en bank är kommer affärsplanen vara en viktig del i huruvida man får ett lån eller inte.

Undersök marknaden

För att driva ett företag gäller det att veta vilka ens konkurrenter är, vad de satsar på, hur man kan dra nytta av den väg de banat för, vilka styrkor och svagheter de har och hur man bäst konkurrerar med dem.

Titta på marknadsföringen

Alla företag behöver tänka på marknadsföringen. Det gäller att tydligt identifiera sin målgrupp och lista ut hur man bäst når ut till dem. På så sätt kan man begränsa sig till vilka kanaler som är värt att använda sig av.

Välj rätt företagsform

Det finns flera olika företagsformer att välja mellan, men majoriteten av nystartade företag väljer antingen enskild näringsverksamhet eller aktiebolag. Läs om alla alternativ och se vilka för- och nackdelar de har.